Must på dina egna äpplen

Att musta äpplen är ett bra sätt att ta tillvara på dem för att kunna njuta av äpplen hela året.

Har du mycket äpplen kan du lämna in dem för mustning hos mig! För att få tillbaka EGEN must, på bara dina egna äpplen, behöver du lämna in minst 60 kg. Pastöriseringskärlet har en minimigräns och med under 60 kilo frukt är det inte säkert att gränsen uppnås.

En normal papperskasse väger ca 10 kg. Du kan såklart även lämna in mindre mängder eller välja om dina äpplen ska mustas med andras även om du lämnar in mer. En must på blandade äpplen ger en fyllig och mustigt smak.

En full papperskasse äpplen ger normalt 3-5 liter must. Hur mycket det blir exakt beror på sort av äpple, hur stora, hur saftiga och hur mogna de är.

Hur går det till?

Inlämning

Du hör av dig (via telefon, sms, mail eller meddelande i sociala medier) för att stämma av dag och tid för inlämning och kommer till mig med dina äpplen. Lägg en lapp i varje påse/låda med ditt namn så att jag kan hålla isär äpplena.

Mustning

Äpplena tvättas av innan de krossas med hjälp av en fruktkross. Därefter pressas de för att slutligen pastöriseras. När musten är pastöriserad fylls den i 3-liters bag-in-box-påsar.

Hämtning

Jag hör av mig när din must är klar för hämtning och vi bestämmer en dag och tid som passar.

Pris

Du betalar 100kr / 3 liters bag-in-boxpåse.
Kartonger kan köpas till för 10kr/st.

Betalning sker via Swish eller med kort.

  • Lämna in äpplena när de är mogna, när kärnorna är bruna.
  • Att blanda äppelsorter ger en god och fyllig must.
  • Kolla över dina äpplen och rensa bort dålig frukt innan du kommer med dem. Ruttna eller mögliga äpplen går inte att musta.
  • Lämna gärna in dem i papperpåsar eller papplådor. Tänk på att inte använda allt för stora påsar/lådor för att skona både din och min rygg.
  • Frukt med fläckar på skalet går utmärkt att musta.
  • Fallfrukt som är fin går utmärkt att musta.
  • Pocka dock ALDRIG fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla bakterier som inte försvinner i pastöriseringen.
  • Övermogna äpplen blir mjöliga och ger ingen god must, så dessa mustas inte.

Musta själv - hyr min utrustning

Vill du musta själv som en trevlig aktivitet tillsammans med familj och vänner? Då kan du hyra min manuella kross och press!

De passar fint till att tillverka must av tillexempel äppen och päron. Uthyrningen sker via Hygglo.

Ta mig till Hygglo